Antaudun elämälle

Mitä jätän tänään tekemättä pelätessäni muutosta? Mitä jätän tänään tekemättä pelätessäni? Mitä jätän tänään tekemättä?

Muutos on ainoa varma asia elämässä ja kuitenkin välttelemme sitä. Lopulta kuolemakin on vain muutosta muodosta toiseen… Liikutuin aikoinaan suuresti Steve Jobsin puheesta, miten elää ennen kuolemaa (“How to live before you die”). Se on tänään ajankohtaisempi kuin koskaan ja muistuttaa kaikkein tärkeimmästä: miten ottaa jokainen hetki vastaan täysin sydämin! Minulle se tarkoittaa elämälle antautumista ilman ehtoja. Jokainen hetki voin tehdä valinnan ottaa vastaan tai vastustaa, toinen valinta vie minua eteenpäin, toinen pitää paikallaan. Kuten Jobs hienossa puheessaan toteaa, voimme yhdistää pisteet ja nähdä asioiden merkityksen vasta katsoessamme taaksepäin, eteenpäin suunnatessamme meidän on luotettava siihen, että pisteet yhdistyvät tulevaisuudessa. Tämä edellyttää kontrollista irtipäästämistä ja hyppäämistä tuntemattomaan. Se on toki helpommin sanottu kuin tehty!

Itse tunnistan tuon elämän luontaisen virran vastustamisen epämiellyttävänä, rajoittavana tunteena sisälläni. Mielialani ja energiatasoni laskee ja selkeä suunta katoaa näkyvistä. On haastavaa ottaa askeltakaan eteenpäin, olen valmis lyömään hanskat tiskiin ja jämähtämään paikoilleni. Kaikki tämä vastustus seuraa kenties mitättömän pienen muutoksen pelosta, siksi, etten uskalla hylätä vanhaa ja suunnata uuteen. Miksi se onkin niin vaikeaa?

Paras keino itselleni tällaisessa tilanteessa on pysähtyä, vetää syvään henkeä (hapensaanti on välttämätöntä vireystilan palauttamiseksi) ja ottaa etäisyyttä tilanteeseen. Teen nopean “skannauksen” kehossani ja paikannan pahan olon lähteen. Annan itselleni luvan tuntea, mitä ikinä kehostani nouseekaan, ja kysyn, mikä on tuntemusten alkuperä, mikä saa minut tuntemaan näin. Vastaus on yksinkertaisempi kuin uskoisikaan: olen reagoinut johonkin itseni ulkopuolella olevaan ja menettänyt voimani sen seurauksena. Joku sanoi tai teki jotain, jätti sanomatta tai tekemättä jotain mitä odotin tms. ja otan sen henkilökohtaisesti, ikäänkuin loukkauksena itseäni vastaan, vaikka asia ei välttämättä edes kosketa suoranaisesti minua. Niin kauan, kun kuitenkin pysyn läsnä itsessäni, voin tunnistaa seuraukset ja löytää syyt ja tajuta, että olen tehnyt harhatulkinnan kaikkien niiden välillä. A + B ei aina tarkoita C:tä. Jos saan potkut ja riitaannun kollegoideni kanssa, se ei välttämättä tarkoita, että olen huono työntekijä ja urani on mennyttä. Kenties minusta tuleekin maailman menestyneimmän yrityksen toimitusjohtaja! Kun yhtälö uudelleentulkitaan, sen koko merkitys muuttuu ja voin ottaa seuraukset vastaan avoimena, suupielet hymyssä ja joka hetkestä nauttien.

“Death is very likely the single best invention of Life. It is Life’s change agent. It clears out the old to make way for the new. — Your time is limited, so don’t waste it living someone else’s life. Don’t be trapped by dogma — which is living with the results of other people’s thinking. Don’t let the noise of others’ opinions drown out your own inner voice. And most important, have the courage to follow your heart and intuition. They somehow already know what you truly want to become. Everything else is secondary.” Steve Jobs

Share on :

Kommentoi