Yksi tietoinen hengitys

_MG_5129mv2_small

Aiemmassa blogauksessani puhuin rehellisyyden tärkeydestä. Kun emme uskalla nähdä, mitä todellisuudessamme tapahtuu, monimutkaistamme asioita ja elämästä tulee helposti jatkuvaa taistelua. Sodimme omaa elämäämme vastaan vastustamalla kaikkea epämiellyttävää, mitä itsessämme ja ympäristössämme havaitsemme. Ihmismielelelle on lähes sietämätöntä elää epätietoisuudessa ja keskeneräisyydessä ja niinpä pyrimme löytämään pikaisia ratkaisuja, muutoksia ja helpotuskeinoja, vaikka emme edes näe, mitä on todella vialla.

Kerran eräs yksilöohjauksessani käyvä asiakas kysyi minulta, millainen muutos hänen tulisi tehdä omassa elämässään ollakseen onnellinen. Hän kertoi ympärillään olevista tutuista, joista monet olivat tehneet suuria elämänmuutoksia, kuten ottaneet virkavapaata työstään ja lähteneet vuodeksi maailmanympärysmatkalle. Niinpä hän kysyi minulta, mikä olisi radikaalein askel, jonka hän itse voisi ottaa omassa elämässään. Onnittelin häntä loistavasta kysymysestä ja kysyin, mitä hän itse vastaisi siihen. Hän mietti hetken ja pohti sitten ääneen, olisikohan työpaikan vaihtaminen oikea ratkaisu. Yleensä lähestymme ongelmia niin, että keskittymme olosuhteisiin sen sijaan, että suuntaisimme huomion itseemme. Todellinen muutos ei voi kuitenkaan lähteä koskaan itsemme ulkopuolelta. Mitä tietoisemmin elämme omaa elämäämme, sitä helpommin ja kivuttomammin muutumme joka hetki kohti parasta versiota itsestämme. Samalla myös ulkopuoliset olosuhteemme alkavat heijastaa sisäistä todellisuuttamme.

Tietoinen ja rehellinen elämä alkaa aina tästä hetkestä. Sen sijaan, että elämme epäilevän, pelkäävän ja valehtelevan mielen vallassa, voimme ottaa askeleen sisäänpäin kohti sisäistä voimaa ja rauhaa. Matka taittuu eteenpäin yksi tietoinen hengitys kerrallaan. Kysyinkin asiakkaaltani uudelleen, mikä todella olisi radikaalein askel, jonka voisit ottaa omassa elämässäsi. “Ehka se sitten olisi YKSI TIETOINEN HENGITYS.” Heureka! Suurin muutos ei ala isoista teoista vaan pienistä askelista, jotka otetaan tietoisesti tässä ja nyt. Sillä mitä hyötyä on ulkomaan matkoista ja muista näyttävistä elämänmuutoksista, jos ei uskalla olla rehellinen ja läsnä kaikkein yksinkertaisimmille asioille?

Moni uskoo, että jossain toisaalla kuin siellä, missä olemme juuri nyt, odottaa parempi elämä. Lomallekin lähdetään omaa arkea pakoon. Kenties sinäkin olet kokenut, että lomalta palatessa taakse jätetty arki maistuu kuitenkin kahta kauheammalta. Työt kaatuvat päälle, kiire täyttää kalenterin ja mieli on täynnä murheita. Stressi saattaa olla niin jokapäiväistä, että sitä ei edes enää huomaa. Siksi kaikkein radikaalein ja tärkein askel olisi hetkittäinen pysähtyminen. Yksi tietoinen hengitys, joka tuo meidät läsnäoleviksi omaan elämäämme. Sen myötä meidän on mahdollista olla rehellisiä sille, mitä minussa ja elämässäni tapahtuu. Mikä on minulle oikein ja mikä tekee minut onnelliseksi?

Yksi tietoinen hengitys saattaa kuulostaa yksinkertaiselta, ja sitä se onkin. Suurin osa meistä elää lähes kaiken valveillaoloajan ajattelevan mielen vallassa. Aivan kuin päämme sisällä raksuttaisi jatkuva moottori, joka syöttää mitä tahansa informaatiota (totta tai ei) käsiteltäväksemme kaiken aikaa. Ei kukaan jaksa sellaista väsymättä. Varsinkaan, jos sisältö on suurelta osin negatiivista: “Kukaan ei välitä minusta”, “en kuitenkaan onnistu tässä”, “jos en tee tätä, muut eivät arvosta minua”…

Tietoinen hengitys siirtää huomion mielestä kohti kehollista läsnäoloa. Mielen vallassa olemme aina suuntautuneina joko menneeseen tai tulevaan. Kun olemme läsnä omassa kehossa, elämme tässä hetkessä ja voimme todella tuntea ja kokea kaiken kehossamme. Oletko huomannut, kuinka lomalla aistisi heräävät eloon? Ilma tuoksuu raikkaammalta, maisema näyttää kirkkaammalta ja ruoka maistuu voimakkaammalta. Koska kerrankin olemmme läsnä ja auki sille, mitä meissä ja ympäristössämme tapahtuu. Jokainen hengitys voi toimia porttina tuohon maagiseen kokemiseen. Aina, kun hengität ulos, voit tunnustella pientä (ja välillä laajenevaa) taukoa ennen seuraavaa sisäänhengitystä. Tuossa tauossa kiteytyy loman ydin: kyky nauttia puhtaasta olemisen tilasta ilman tarvetta tehdä mitään. Kun ei tarvitse jatkuvasti saada aikaiseksi ja suorittaa, aukeaa maailma, jossa kaikki on hyvin ja riittävää sellaisenaan, juuri nyt. Tätä on todellinen lomalla oleminen; läsnäoloa oman elämäsi keskiössä, ilman tarvetta muuttaa yhtään mitään.

Lue täältä Liisan oivalluksia rakkausworkshopista, jossa harjoittelimme läsnäoloa, tietoista hengittämistä ja omista tarinoista irtipäästämistä.

Rakkaudella Jenniemilia

Share on :

Kommentoi